Лечков поиска банковата гаранция за водния цикъл
Лечков поиска банковата гаранция за водния цикъл / архив Дарик Сливен

Кметът на Сливен Йордан Лечков е поискал банковата гаранция на стойност 2 милиона и половина лева от ОББ заради некачествено изпълнение на строителните работи по проекта за водния цикъл. Това съобщи той пред журналисти.

Според него гаранцията е изискуема и парите ще се използват за строителни работи по водния цикъл и „пооправяне" на улиците, но без да се играе нова процедура. Лечков смята, че законът допуска такава възможност.

Кметът не се нае да прогнозира колко ще продължи забавянето на подмяната на водопровода и канализацията, защото зависи от процедурата във Върховния административен съд, където общината ще атакува решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и обявяването на процедурата за обществената поръчка за общински строителни дейности за нищожна.

„Комисията за защита на конкуренцията е написала решение от 11 страници с един мотив, че липсва запетайка пред подписа на заместник-кмета Недка Енергиева. Тези, които са имали претенции, е трябвало да внесат 50 хиляди лева според правилата на КЗК, а това не е направено. Плюс това фирми, които не са участвали в процедурата, обявена от общината, обжалват. Това са „Холдинг Пътища" и „Хидросистеми", което  показва, че сме република Абсурдистан", коментира още Лечков.

Той сподели неофициална информация, че това е политическо решение, в което участва сливналийка и е прието с гласовете на БСП и ДПС в комисията.