Книга за историята на църквите представиха в Стралджа
Книга за историята на църквите представиха в Стралджа / netinfo
В навечерието празника на Стралджа “Архангеловден” културната общественост получи оригинален подарък – новоиздадената книга “Църквите в Югоизточна България”. Изданието бе представено от доц. д-р Иван Русев, преподавател във Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”, който е и автор на статията “Щрихи към историята на църквите в Югоизточна България в две съседни епохи – възрожденската и след освобожденската”. Добрина Берова е съставител на сборника , графичното оформление е на Таня Стоилова.

Книгата има своята предистория от преди година , по време отбелязване 150- годишнината на църквата “Св.Архангел Михаил” в Стралджа бе организирана научна конференция, която предизвика специалисти от историческите музеи на Ямбол, Карнобат, Сливен, Бургас и дори Трявна да участват със специшално разработени теми. Точно те сега са подбрани и включени в книгата.

В сборника изобилстват любопитни факти и подробности за историята на църквите. Росица Георгиева от исторически музей Сливен подсказва , че в съществуващата в началото на ХІХ в. стралджанска църква са отсядали и служили монаси от атонските манастири, но и задава важни въпроси: Превърната в последствие в беглишки хамбар и разрушена сграда, църква ли е , параклис или скит към предполагаемия средновековен манастир “Св.Архангел Михаил? Кои са просветените будители-таксидиоти или свободно скитащи иноци, които откриват на стралджанци пътя към знанието? Кой е монахът завършил тук жизнения си път? Дали това не е авторът на “История славянобългарская?