Кметът Стефан Радев и председателя на ОбС участваха в Общо събрание на НСОРБ
Кметът Стефан Радев и председателя на ОбС участваха в Общо събрание на НСОРБ / Община Сливен

Кметът на община Сливен Стефан Радев и председателят на ОбС Димитър Митев участваха в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което се проведе вчера и днес в София.

Предварителният дневен ред на форума включваше промяна в Устава на НСОРБ, избор на Управителен и на Контролен съвет и на председатели на двата органа, приемане на програма за дейността на НСОРБ за 2016 г., както и отчет за бюджета на НСОРБ за 2015 г. и проектобюджет за 2016 г.

За нов председател на Сдружението бе избран с пълно мнозинство кметът на Велико Търново -Даниел Панов, а също така бяха гласувани и приети още промени за състава на Управителния съвет. Според тях 1/3 от ръководството трябва да бъде от общински съветници, а председателят може да има най-много два мандата.

Общото събрание на Сдружението на българските общини (НСОРБ) утвърди състава на Управителния съвет на организацията. Избрани членове от Югоизточен регион са кметовете на общините Тунджа, Карнобат и Бургас - Георги Георгиев, Георги Димитров и Димитър Николов, които бяха номинирани на регионалното делегатско заседание, провело се в Бургас на 22 януари 2016 г.

На двудневното събрание бяха обсъдени още възможностите за създаване на централен орган за покупки за нуждите на общините и акцентите, по които Сдружението ще работи през тази година.

Някой от тях са: Подпомагане на общините при усвояването на еврофондовете. Засилване на обученията за общинските служители, обновяване на състава на постоянните комисии към Сдружението и други. НСОРБ ще подготви още предложения към Закона за местните данъци и такси, ще работи в партньорство с американски експерти по преодоляване на щетите от природи бедствия, а също така възнамерява да създаде с помощта на международни експерти Общински инвестиционен фонд.

По повод двадесетгодишнината на Сдружението, в заключителната част на събранието, се очаква с приветствие към делегатите да се обърне министър-председателят Бойко Борисов.