Изведоха семейства от ромския квартал в Стралджа заради дъжда
Изведоха семейства от ромския квартал в Стралджа заради дъжда / община Стралджа

След една безсънна дъждовна нощ за живеещите в ромския квартал северно от Стралджа и активната работа на зам.кмета Иван Георгиев, Илия Илиев, гл.специалист „ГЗ” заедно с екипи на ПБЗН, РУ”Полиция”, БКС , утрото в града започна с нови грижи.

Количеството паднал дъжд в общината е  90 л/кв.м. За изведените при роднини ромски  семейства с малки деца от наводнените паянтови къщи още от сутринта започна организация по настаняването им във физкултурния салон на ОУ”Св.св.Кирил и Методий” Стралджа.

Малко след осем часа бе изключено и ел.напрежението в бедстващия район. Автобус на общината превози над 30 души - бебета на по два месеца, малки деца и майки до училището, където им бе осигурена топлина, закуски, вода, сухи чорапи, съобщиха от общината.  Започна удълбочаване на задръстените канавки, за да може силната вода, прииждаща от полето да се оттече.

Изведоха семейства от ромския квартал в Стралджа заради дъжда
netinfo
На помощ се включи трактор на БКС, екипи на полицията се намесиха за осигуряване безопасност на движението, специализираната кола на пожарната беше на разположение за източване вода от бедстващи домове. През цялата нощ мътни потоци заляха къщите, дворовете, наводнени са десетки мазета във всички по-ниски части на   града.

Дъждът продължи да вали и преди обед, което усложняваше обстановката.  Спазвайки предварителните планове членовете на Щаба за борба със стихийните бедствия  направиха и невъзможното, за да не се допуснат жертви или  по-големи щети за семействата.

Около обяд дъждът поспря, водата в р.Мараш край Атолово падна с около 20 см., по-спокойни бяха информациите на кметовете  по селата. В Лозенец наводнението се запазва в големи територии, но водата постепенно се оттича, в Иречеково не се стигна до наводнени къщи. „Водоемът се напълни с мътна вода и от чешмите протече мътилка”, тревожно сигнализира кмета Николай Генов. И в Зимница се справиха  с проблема, във Воденичане водата от полето наводни първия етаж на две къщи, но реката има възможности да поеме  още вода, потвърди Петранка Крайчева, кмет на селото.

В Джинот язовирите издържаха напрежението, водата прелива към р.Мочурица, наводнена е една къща, където цяла нощ изпомпват. Притесненията на стопаните там са заради  1600 дка с есенници, които остават под вода. В Люлин дежурят  край язовира с надеждата, че дигите ще издържат. От снощи водата там започва да спада, информира кметския наместник Диньо Капитанов.

Тепърва ще се прави равносметка на щетите в цялата община. Ще се предприемат допълнителни мерки за борба със стихията и недопускане на жертви и големи материални загуби.