Глобиха 4 фирми за неспазване на Закона за храните
Глобиха 4 фирми за неспазване на Закона за храните / DarikNews.bg, архив

52 са извършените проверки в Сливенска област от Областната дирекция по безопасност на храните в кухненски блокове към детски градини и ясли, детски млечни кухни, ученически  и студентски  столове с дейност кетъринг, ресторанти и други обекти, в които се приготвят и/ или разнасят готови за консумация храни, основно за деца и ученици. Това съобщи за Дарик директорът на институцията д-р Пламен Пенчев.

Издадени са 14 предписания за констатиране несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване, неусигурени предпазни средства, в някои обекти са констатирани пропуски във водене на добрите производствени практики, информира още д-р Пенчев. Съставени са актове на две баничарници, които работят без удостоверение за регистрация по Закона за храните.

На кетърниговата фирма, която доставяше храна на натровените деца в Сливенско са съставени два акта, уточни директорът и добави, че на фирмата е наложена максималната глоба.

При останалите проверки не са установени несъотвествия по сграден фонд и технологично оборудване. Храните са придружени с търговски документи за произход и годност, съхраняват се при условия, указани от производителите и са в срок на годност.

Персоналът е преминал предварителни и периодични медицински прегледи.