Две жалби за ръчно преброяване на гласовете са подадени в Административния съд в Ямбол
Две жалби за ръчно преброяване на гласовете са подадени в Административния съд в Ямбол / Дарик Сливен, Архив

Две жалби за оспорване на резултатите от проведения на 1 ноември, 2015 г. втори тур за избор на кметове в селата Веселиново и Маломир, общ. Тунджа са постъпили днес в Административен съд - Ямбол.

Първата жалба е от кандидатът на ПП „ГЕРБ" за кмет на с. Веселиново. Той оспорва истинността на протокола на секционната избирателна комисия, относно броя на действителните и недействителните бюлетини. В жалбата се иска отмяна на Решение на Общинска избирателна комисия - Тунджа, съответно и обявяване на недействителен избора на кмет. Иска се и ръчно преброяване на изборните бюлетини. Освен това, жалбоподателят е отправил и особено искане за спиране изпълнението на това Решение на ОИК с оглед предстоящото полагане на клетва от новоизбраните кметове.

Втората жалба е от участвалия във втория тур на изборите кандидат за кмет на с. Маломир, представител на НФСБ. Той също оспорва истинността на протокола на секционната избирателна комисия, относно броя на действителните и недействителните бюлетини и иска ръчно преброяване на бюлетините.

В жалбата се твърди, че Решение на ОИК - Тунджа е незаконосъобразно и е постановено при съществени нарушения на Изборния кодекс, изразяващи се в неправилно отчитане на вота на избирателите, което от своя страна е довело до неправилно отразяване на резултатите от гласуването в протокола на секционната избирателна комисия, както и на ОИК.