Евакуираха остров "Св. Анастасия"
Евакуираха остров "Св. Анастасия" / netinfo
С редица мероприятия и празнични събития огнеборците в Ямбол отбелязват своя професионален празник. Стартът на  „Седмица на пожарната безопасност“ беше даден на 11 септеммври с празнична среща на огнеборци от РД "Пожарна безопасност и защита на населението"-Ямбол с малчуганите от ЦДГ „Пролет”. В интерактивна беседа децата се запознаха с професията ПОЖАРНИКАР и с правилата за безопасно поведение при възникване на пожари, бедствия или други извънредни ситуации.

Днес и утре такива срещи се състоят и в ОДЗ „Червената шапчица” и ЦДГ „ Пламъче”. Организирани са различни демонстративни занятия и демонстрация на пожарна техника в дните на отворени врати, които ще се проведат в пожарната в Ямбол на 13 септември  г. от 08:30 часа.

В Област Шумен отбелязват Седмицата на пожарната безопасност

За подобряване на взаимодействието при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, ще се състоят работни срещи с представители на местната власт и регионални структури. Предвиждат се срещи с ветерани.

Очакват активност от гражданите в Седмицата на пожарната безопасност

По повод на професионалния празник на огнеборците - 14 септември  със заповед на директора на ГД "ПБЗН" главен комисар Николай Николов с „писмена похвала” е награден един служител от РД "ПБЗН"-Ямбол, а 19 огнеборци са наградени с „писмена похвала” със заповед на директора на РД "ПБЗН" комисар Кольо Гяуров.

Тази година се навършват 112 години от Първия пожарникарски събор. На този форум 17 пожарни командири от страната се обединяват и приемат решение за създаване на пожарно дружество в България, с което се определя бъдещото изграждани и развитие на пожарното и спасително дело в страната. Във връзка с този исторически факт с решение на Министерски съвет датата 14 септември  е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.