Д. Атанасова: Не трябва да се плаща допълнително за лекарства, продадени през нощта
Д. Атанасова: Не трябва да се плаща допълнително за лекарства, продадени през нощта / БГНЕС, архив

Сформирана е работна група за внесените предложения от Българския фармацевтичен съюз за въвеждане на такси за лекарствата, продадени през нощта. Това заяви в Сливен министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова. Тя допълни, че не се ангажира какво ще бъде решението на Националното сдружение на общините, тъй като предложението е таксите да се поемат от общините.

Закрити аптеки в страната няма, дори ежедневно се откриват нови. „Криза в лекарствоснабдяването и в разкриването на аптеки няма”, категорична е Атанасова. Намаляването на надценките с 2% на търговците на едро и дребно е правилна стъпка. В посока на лекарствата политика работи активно и Комисията по цени и реимбусиране на министерството. Вече ще заработи и Националният съвет по цени и реимбурсиране със задачата да следи чрез служебни проверки цените на лекарствата в останалите 17 държави, с които България се реферира и тези проверки се правят постоянно, обясни здравния министър в оставка.

През последната седмица на 92 лекарствени продукта са намалени цените. Работната група в срок до 18 март да излезе с предложения и концепция за това как ще бъде променена Наредбата. „Аз съм на страната на пациентите. Не трябва да се плаща допълнително за продадени през нощта лекарства, както и повишаване на надценките на 100% платимитие от НЗОК лекарствени продукти, защото и в момента здравната каса заплаща по 2 лева на обработена рецепта” – категорична е министър Атанасова.