/ Община Сливен
В Сливен се оборудват Кризисен център и Център за бездомни, които ще отворят врати през есента. Това каза заместник-кметът по икономическо развитие инж. Стоян Марков. Община Сливен ще кандидатства за разкриване на двете услуги като държавно делегирана дейност.

Строителството и пълното оборудване на сградите се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., като общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 1 999 750,64 лв.

Сградите се намират в кв. "Комлука", състоят се от един приземен и три надземни етажа. Пригодени са за лица в неравностойно положение, като във всеки център е монтиран асансьор и са обособени съответните помещения и санитарни възли. Капацитетът на всяка сграда е до 20 потребители.

Обновиха сградата на Приюта за бездомни във Варна

В Центъра за временно настаняване на бездомни ще се осигурява място за живеене за хора, останали без подслон, за срок до 3 месеца в рамките на календарната година. Услугите в центъра ще са насочени към включването на потребителите в курсове за квалификация и преквалификация с цел последващо намиране на работа и подпомагане на социалната им адаптация.

Кризисният център за жертви на насилие е предвидено да осигурява комплекс от социални услуги за деца и/или лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация. Услугата ще се предоставя за срок до шест месеца и е насочена към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности и социално-психологическа помощ, когато се налага незабавна намеса, включително чрез мобилни екипи за кризисна интервенция. 

"През последните четири години в града са заработили шест нови социални центъра, от които имаше крещяща нужда, заяви Стоян Марков. Сред тях са за деца с увреждания, за възрастни хора с ментални и психични проблеми. В момента текат довършителните работи и обзавеждането на двата центъра, свързани с бездомните и пострадалите от насилие", допълни той. 

Стоян Марков участва в първата местна конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще" през януари, т.г. в Сливен. Тогава той изтъкна, че в общината са подготвени и реализирани проекти, свързани основно с устойчивото развитие на града и общината, подобряване на качеството на живот, за подобряване на образователната инфраструктура, осигуряване и подобряване подходяща инфраструктура на уязвими групи и др.
Велина Василева, БТА