БСП сезират ВАС за състава на РИК-Сливен
БСП сезират ВАС за състава на РИК-Сливен / Дарик Сливен, архив

Общинският съвет на БСП е сезирал Върховния административен съд с молба да бъде отменено решението на ЦИК от 26 ноември, с което назначава Районна избирателна комисия - Сливен за националния референдум на 27 януари 2013 г. Социалистите настояват да бъде решен спорът и да бъдат дадени указания на ЦИК за правилното прилагане на закона.

„Атакуваме решението на ЦИК, защото е нищожно, постановено в противоречие с материалноправните разпоредби, в несъответствие с целта на закона, нарушение на административните правила и превратно упражняване на власт от страна на колективния орган.

Не сме съгласни със състава на РИК-Сливен, предложен от областния управител, в чийто състав не фигурира представител на БСП като заместник председател”, мотивират се от БСП.

С решението си Централната избирателна комисия назначи РИК-Сливен, въпреки че не бе постигнато съгласие между участниците в консултациите по отношение на заместник-председателя на Районната избирателна комисия.

Според решението на Централната комисия  председател на РИК-Сливен е Галя Иванова Ченкова, зам.-председател - Юлиян Петров Каменов, секретар Фатме Фикретова Мустафова, а членове са Петя Руменова Курдова, Петя Стоянова Петкова, Росица Василева Тодорова, Милена Иванова Мангинова, Стелли Славова Стефанова, Борислав Стефанов Павлов, Стоян Иванов Стоянов, Севда Хюсеинова Османова, Християна Йорданова Йорданова и Анна Григорова Илиева.

"В състава на РИК-Сливен има само двама представители на БСП, което е малко. Ние предложихме заместник-председателското място да е на БСП, същото поискаха Синята коалиция и Атака", поясни председателят на Общинския съвет на социалистите Деян Дечев. Назначеният Юлиян Каменов е от Синята коалиия.

Районната избирателна комисия встъпи в правомощията си на 28 ноември.