81 фирми в Сливенско са най-големите длъжници на НАП
81 фирми в Сливенско са най-големите длъжници на НАП / dariknews.bg, архив

Приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от  офиса на НАП в Сливен за седемте месеца на годината са близо 64 млн. лв., което е с 4 млн. лв. повече от постъпленията за същия период на миналата година. Очаква се в края на годината приходите да достигнат 128 млн. лв., което е 100% от годишния план  и с над 20 млн. лв. повече спрямо 2013 г., съобщават от офиса на НАП - Сливен.

Събираемостта на данъка върху доходите на физическите лица за седемте месеца достигна 11.5 милиона лева или ръст от 1.5 млн. лв. спрямо миналата година. Постъпленията от корпоративни данъци са 6.5 млн. лв.; а приходите от данъка върху добавената стойност са малко над 8.7 млн. лв. Най-голям ръст имат приходите от осигурителни вноски, като постъпленията от тях  за периода са 34.4 млн. лева.

Същевременно продължават и мерките срещу крупните длъжници на агенцията. Над 70% от фирмите-длъжници от област Сливен са започнали погасяване на задълженията си за данъци и осигуровки след напомняне по телефона и лични срещи. Продължава и непрекъснатият финансов и фискален мониторинг на 81 фирми, които формират списъка на най-големите длъжници на приходното ведомство.