76 нарушения на трудовото законодателство
76 нарушения на трудовото законодателство / www.vsekiden.com

52 проверки като мярка на правителството срещу „сивата икономика" е извършила от 5 до 12 август Инспекцията по труда в Сливен. Проверките са направени на територията на областите Сливен и Ямбол. Констатирани са общо 76 нарушения по трудовото законодателство, като голяма част от тях се отнасят за работното време и заплащането на труда.

Установени са 8 случая на нарушения, в които работодателят не е предоставил на работника преди постъпването му на работа екземпляр от сключен трудов договор, подписан от двете страни. За констатираните нарушения са дадени 66 задължителни за изпълнение предписания на работодателите. Съставени са 12 акта за административни нарушения. В резултат на извършените проверки са сключени 8 трудови договора.

Освен по трудовото законодателство, по време на проверките, се констатират нарушения и по безопасността. Част от реализираните проверки са осъществени съвместно с представители на ТД на НАП и ОД на МВР. Дирекция „Инспекция по труда"-Сливен подаде сигнал до Бюрата по труда и териториалните поделения на Националния осигурителен институт за случая, в които е установено наемане на работа без трудови договори, за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива.