7 производства по сигнал на комисията за борба с трафика на хора в Сливен
7 производства по сигнал на комисията за борба с трафика на хора в Сливен / netinfo

5 новообразувани дела, 1 постигнато споразумение между жертва и трафикант и 1 влязла в сила присъда е резултат от работата на  местната комисия за борба с трафика на хора в Сливен. Това съобщи пред Дарик секретарят на комисията Донка Славова.

 Приоритет на местната комисия за борба с трафика на хора е превенцията, а основната цел е информиране на обществеността по проблема и популяризиране на съществуването на такава комисия. „Стремежът на членовете е обществото да престане да приема девойките въвлечени в трафик на хора като аморални момичета, стремящи единствено препечелване на лесни пари", заяви Славова  и допълни, че към тази сфера спада и трудовата експлоатация.В последните години голяма част от младите работещи в чужбина не знаят правата си и не знаят как да се защитят.

 За тази цел местната комисия е създала своя  брошура, в която са поставени основните акценти върху трафик на хора, начините на въвличане и възможностите за предотвратяване и информиране.  На учениците се предоставят адаптивни материали.

Предстои да се организират и обучения  за родители.  „Сливен е на първо място в страната по брой регистрирани проституиращи момичета, но и на първо място вече по брой образувани дела в Районната прокуратура", информира още Донка Славова.