38,6 %  от населението на област Сливен редовно използва интернет
38,6 % от населението на област Сливен редовно използва интернет / sxc.hu

37 % от домакинствата в област Сливен имат достъп до интернет в домовете си при средно за страната 50.9%, като е отбелязан растеж от 0.5 процентни пункта спрямо предходната година, съобщиха от Териториално статистическо бюро Сливен.

Показателна е тенденцията за навлизането на новите технологии - за три- годишен период относителният дял на домакинствата с достъп до интернет се е увеличил повече от два пъти. Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 6.8 проценти пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично.

През 2012 г. 38.6% от населението на област Сливен на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет. Мъжете са по-активни при  редовното ползване на интернет в сравнение с  жените  - съответно 40.8 и 36.5%.  Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 88.9% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 15.6% от лицата с основно или по-ниско образование.

При ползването на глобалната мрежа от лицата за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление, се наблюдава положителна тенденция на растеж - увеличение от 13.4 процентни пункта  в сравнение с предходната година.

Анкетирани са 105 обикновени домакинства и 211 лица в област Сливен на възраст 16 - 74 навършени години.