18-ти Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници
18-ти Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници / Дарик Сливен, архив

 

С дефиле по главната улица на Сливен на 22 май ще бъде открит 18-ят Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници" в Сливен. Началото на проявата е от Градската градина. В 17.00 ч. ще тръгне дефилето по бул. „Цар Освободител“, в което ще вземат участие всички участници във фестивала. Церемонията по откриването е в 18.00 ч. на пл. „Хаджи Димитър". Над 1000 деца от Европа ще участват във фолклорния фест. Освен от България, в проявата ще се включат танцьори от Грузия, Косово, Латвия, Молдова, Полша, Русия, Словения, Украйна, Турция, Унгария, Индия и България. Българските фолклорни групи, които ще участват във фестивала, са детски танцов ансамбъл „Тракийче“, детски танцов състав „Детелина“ при XII основно училище „Елисавета Багряна“, танцовия състав към Културно-просветното дружество на каракачаните, танцов състав „Аглика“ при XI СОУ „Константин Константинов“, танцов ансамбъл „Веселие“ при I СОУ „Мина Пашов“ и детски танцов състав „Българче“ при II ОУ „Христо Ботев“.

По време на фестивала децата ще представят програмите на своите състави, ще се срещнат с кмета и областния управител на града, ще изучават български народен танц и ще участват в Творческа работилница.

На 24 май децата ще се включат в празничното шествие на сливенските училища. По-късно през деня участниците във фестивала ще изнесат празничен концерт на две сцени в Сливен, през Военния клуб и площад „Хаджи Димитър“.

Фестивалът ще бъде закрит на 25 май вечерта с гала-концерт на участниците в Драматичния театър.