150 полицаи се грижат да обществения ред в изборния ден в Ямболско
150 полицаи се грижат да обществения ред в изборния ден в Ямболско / Дарик Сливен, архив

Около 150 полицаи участват в охранителнителни дейности и обезпечаване на обществения ред в изборния ден на територията на област Ямбол. От тях 120 ще отговарят пряко за охраната на местата за гласуване и ОИК. Те ще се грижат за сигурността на 89 СИК, разположени в 86 изборни места.

В ОДМВР - Ямбол работи Оперативен щаб, създаден с заповед на директора, за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите. От структурните звена в дирекцията се извършват планирани мероприятия за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на изборите. Създадена е оптимална организация за получаване, незабавно отработване и доклад на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и при нарушения, свързани с изборния процес.

Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като се снабдят с необходимите документи.

На 1 ноември звената за издаване на документи за самоличност в сградата на ОДМВР Ямбол и в районните управления в градовете Елхово и Стралджа, ще бъдат отворени от 8.00 до 18.30 часа.

Служителите на група „Миграция" при ОДМВР - Ямбол също ще оказват съдействие на гражданите от Европейския съюз, заявили желанието си да участват в местните избори, да се сдобият с необходимите документи за гласуване /при изгубено, откраднато, повредено или унищожено удостоверение за пребиваване в страната/. За да получат документ те трябва да подадат лично заявление в група "Миграция" в ОДМВР - Ямбол.