15 загинали при катастрофи от началото на годината в Област Ямбол
15 загинали при катастрофи от началото на годината в Област Ямбол / netinfo
От началото на годината на територията на ОД на МВР – Ямбол са регистрирани общо 371 пътно транспортни произшествия, при които са загинали 15 човека и 64 са ранени. Само през месеците юни и юли има 124 катастрофи с 10 загинали и 20 ранени при катастрофи. Увеличаването на броя на произшествията през тези месеци е свързано с изключителното повишаване интензивността на движението в отсечката "Петолъчката" – Лозенец от пътя София – Бургас и "Петолъчката" – ГКПП село Лесово. За посочените маршрути през 2008 г. катастрофите са 50, като имашест загинали и 14 ранени.
Изключително интензивен през цялото денонощие е потока отТИР-ове – превози, свързани с ГКПП-Лесово. С участие на водачи на чужди МПС, без постоянна адресна регистрация в Република България в отсечката пътен възел "Петолъчката" – ГКПП-Лесово през 2008 г. са регистриранипет тежки ПТП спет загинали ишест ранени при тях, като основно вината е на водачите на чуждестранни МПС.
Основната причина за произшествията в региона е нарушаване на правилата за движение от страна на водачите. При движение с несъобразена скорост има 94 ПТП спет загинали и 19 ранени. Поради отнемане на предимство са допуснати 106 произшествия, при които трима са загинали и 13 са ранени. При внезапна промяна посоката на движение и навлизане в лентата за насрещно движение има регистрирани 13 ПТП с трима загинали ипет ранени. Поради неправилно извършване на маневрата изпреварване са регистрирани 11 ПТП с двама загинали ипет ранени. При управление на МПС след употреба на алкохол са регистрирани 14 произшествия с трима ранени.