100 години от Балканската война и от създаването на Трета българска армия отбелязаха в Сливен
100 години от Балканската война и от създаването на Трета българска армия отбелязаха в Сливен / Община Сливен

 

Плакети и грамоти за заслуги към Българската армия бяха връчени на тържественото събрание-концерт по повод честването на стогодишнината от Балканската война и от създаването на Трета българска армия.

С плакет и грамота за специални заслуги към Българската армия бяха отличени началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, кметовете на общините Сливен и  Русе - инж. Кольо Милев и Пламен Стоилов, областният управител на Сливен Марин Кавръков, генерал майор Стефан Василев, армейски генерал Йордан Мутафчиев, генерал полковник Цветан Тотомиров, най-дълго командващия Трета армия генерал полковник Кирил Коцев, генерал лейтенант Иван Стефанов, генерал лейтенант Люцкан Люцканов, генерал лейтенант Методи Гелев, генерал лейтенант Гиньо Тонев, генерал майор Тодор Тодоров, генерал лейтенант Иван Добрев, генерал майор Димитър Димитров, бригаден генерал Никола Славев и полковник Добрин Сарачев.

Ретроспективен доклад за славните бойни традиции и военни успехи на Българската армия, в това число и на Трета армия представи доайенът на командващите Трета армия армейски генерал Йордан Мутафчиев.

„Изключително ми е приятно да поздравя  наградените тази вечер. Всички ние се гордеем, че сме служили на Трета българска армия, но аз искам да се преклоня пред силата и мъжеството на генерал полковник Кирил Коцев, който макар на 93 години е тук сред нас тази вечер”, каза кметът Кольо Милев, който бе и председател на Инициативния комитет за тържествата в чест на двете годишнини.

На церемонията присъстваха  и Негово Високопреосвещенство Сливенският метрополит Иоаникий, общественици и политици, генерали, адмирали, военни от запаса и резерва, офицери, сержанти и войници, заедно с техните семейства.

По повод честването на 100-тата от Балканската война и от създаването на Трета българска армия поздравителни адреси бяха изпратени от Президента на Р България Росен Плевнелиев,  от министъра на отбраната Аню Ангелов, генерал майор Йордан Йорданов – заместник-началник на Отбраната, генерал лейтенант Атанас Самандов – командващ на Съвместното командване на силите, генерал майор Стефан Василев – командир на Сухопътните войски, генерал лейтенант Галимир Пехливанов – представител на началника на Отбраната във военните комитети на НАТО и Европейския съюз и др.

Празникът в чест на двете годишнини продължи с концерт на Ансамбъла на Българската армия - квартет „Армейска песен”, квартет „Ладена”, танцова формация „Алгара”, Таня Дупаринова, Антония Маркова, Сунай Чалъков, Емилия Валенти, Райко Кирилов, Гуна Иванова и Бойка Дангова.

Програмата завърши с тържествена заря-проверка на площад „Хаджи Димитър” с участието на военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделения и ученици от Чинтуловата чета на ПМГ „Добри Чинтулов” – Сливен.

По-рано на Паметника на 7-ми конен полк „Орлето” бяха поднесени цветя в памет на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България.

100 години от Балканската война и от създаването на Трета българска армия отбелязаха в Сливен
netinfo

Кметът на Сливен Кольо Милев откри паметната плоча в чест на славните победи на Трета Българска армия. Тя е изработена от скулптора Кунчо Кунчев. На плочата е изписано „100 години Трета армия – От Одринските тепета до бреговете на Драва”. Това е част от бойния път на армията по време на балканските войни.