/ Уикипедия
Близо 10 000 лева са събраните до момента постъпления от благотворителната кампания, организирана от областната администрация, в полза на Болградската гимназия, Украйна. В отговор на проявен от медиите интерес зам.-областният управител Димитринка Петкова предостави подробна информация за хода на кампанията.

Инициатива на Областна администрация-Сливен става национална

Кампанията се провежда по повод 160-годишния юбилей на гимназията в Болград, Одеска област, която е първото българско средно училище. "Директорката на училището изпрати писмена молба до областния управител Чавдар Божурски.

В него бе съобщено, че училището има нужда от финансови средства за пособия и техника, необходими за образователния процес. Предложение за благотворителната инициатива дойде и от доц. Господин Стефанов и негови колеги от сливенския филиал на Техническия университет", разказа Петкова.

Акцията започна в края на юни и към нея са привлечени и четирите общини, представители на бизнеса, на патриотични организации. "Изказваме гореща благодарност на кметовете на общините и екипите им за това, че ни подкрепиха", допълни зам.областният управител. В Сливен и Нова Загора са проведени благотворителни концерти, в резултат на което са предоставени съответно 500 и 1000 лева. 250 лева са събрани от продажбата на билети от БСП-Сливен.

Правителството отпусна 150 000 лв. за Болградската гимназия в Украйна

Още 200 лева са дарени от Областния съвет на БСП. От местната централа на ГЕРБ са постъпили 1000 лева. Лични дарения са направили народните представители Кольо Милев и Петър Петров, по 200 и 100 лева, както и зам.областният управител Димитринка Петкова - 200 лева. Негово Високо преосвещенство сливенският митрополит Иоаникий е предоставил от името на Сливенската епархия лепта от 1000 лева, които вече са постъпили в Болградската гимназия.

"От община Котел посветиха проведеният наскоро фестивал на котленския килим на юбилея на гимназията. Още повече, че учебното заведение носи името на котленеца Георги Раковски. Дарителските кутии все още не са отворени, но очакванията са за сума от близо 1000 лева. Още толкова ще бъдат предоставени и от Твърдица с решение на общинския съвет. Имаме уверения от сливенски бизнесмени, че също ще участват. Надяваме се на още 2 хил.лева", каза Петкова.

Благотворителна кампания  в подкрепа на Болградската гимназия

Събраните средства ще бъдат изразходвани на място от гимназията, тъй като транспортирането на техника и оборудване от България изисква допълнителни разходи и създава други затруднения. Подкрепа за кампанията е потърсена и от фонд "13 века България", както и от Общобългарския национален комитет "Васил Левски".

"Засега имаме отговор от Общобългарския комитет. Комитетът ще подари на училището колекция от картини, посветени на живота на Апостола, за което изказваме най-сърдечна благодарност", каза зам.областният управител Петкова.

Благотворителен концерт за Болградската гимназия

Като един от успехите на кампанията тя посочи организирания конкурс за есе "160 години Болградска гимназия - извор на родолюбие", в партньорство с "Мати Болгария", "Памет" и РУО. Конкурсът вече има статут на национален по решение на министъра на образованието и в него ще се включи ученици от цялата страна.

Петимата участници, които са се представили най-добре, ще бъдат наградени с екскурзия до Болград и гимназията. "С голяма радост приехме и решението на Министерския съвет да бъдат отпуснати 150 хиляди лева на гимназията послучай нейния юбилей", допълни зам.-областният управител.

Гимназията е създадена с указ на княз Никола Богориди, принос за появата на учебното заведение има лично и Раковски. Възпитаници на гимназията са създателите на новата българска държава след Освобождението: управленци, министри, политици, учени, лекари, армейци, творци, просветители. В учебното заведение се изучават българска литература и история. 400 деца и младежи учат в него към момента. Тържествата послучай юбилея ще се проведат в началото на есента.
Областна администрация-Сливен