/ Уикипедия
Победителите в конкурса „160 години Болградска гимназия – извор на родолюбие“ ще посетят първото средно българско училище
Обявеният от Областната администрация ученически конкурс за есе „160 години Болградска гимназия - извор на родолюбие“ става национален, след като инициативата получи подкрепа от министъра на образованието Красимир Вълчев.

В писмо до областния управител Чавдар Божурски, от МОН съобщават, че регламентът на конкурса ще бъде изпратен на Регионалните управления на образованието, за да може информацията за него да достигне до всички ученици в страната.
 
Целта на конкурса е да се отбележи юбилейната годишнина от създаването на първото средно българско училище, да се оцени ролята му в историята на България, да се потърси неговият принос за националното самосъзнание в съвременността. 

Деца от Международния фолклорен танцов фестивал посетиха Областна администрация

Право за участие имат всички ученици, разпределени в две възрастови групи: девети и десети клас, единадесети и дванадесети клас.  „Подробностите за регламента в момента се съгласуват с МОН и ще бъдат обявени до няколко дни“, съобщи зам.областният управител Димитринка Петкова. Отсега обаче са известни наградите за тези участници, които се класират на първо и второ място: екскурзия до украинския град Болград, по време на тържествата за юбилея на гимназията.
 
По инициатива на Областната администрация започна и благотворителна кампания за набиране на средства, с които да бъдат закупени технически средства и пособия за учебния процес в Болградската гимназия. С решение на правителството, българската държава ще отпусне на училището 150 хил.лева.
 
Първата българска гимназия е създадена през 1858 г. с указ на княз Н.Богориди в Бесарабия, с дейното участие на живущите българи там. Личен принос към създаването на учебното заведение има и Георги Раковски. Голяма част от първите държавни управленци след Освобождението на България са възпитаници на Болградската гимназия.