Ученици и учители от Професионалната земеделска гимназия (ПЗГ) в Силистра ще излязат на протест срещу липсата на превантивни мерки за опазването на живота и здравето на пешеходците в района на училището, съобщи директорът Пламен Славов.  Протестът е предвиден за 29 юни - Ден на безопасността на движението по пътищата.

Автобусната спирка и пешеходната пътека, които ползват учениците на гимназията, се намират на натоварения път Силистра-Русе. Той е част от републиканската пътна мрежа и по закон там не могат да бъдат поставени ограничители на скоростта. Това според Славов е предпоставка за сериозни инциденти.

В Силистра Денят на безопасността на движението по пътищата ще бъде отбелязан със специализирана полицейска операция.

Екипи на пътна и охранителна полиция ще бъдат разположени по републиканската пътна мрежа, по улиците в градовете и в малките населени места. Ще се следи за спазване на скоростните режими, за рисково шофиране, за управление на МПС от неправоспособни водачи или след употреба на алкохол и упойващи вещества. Акцент на проверките ще бъде и спазването на правилата за движение в районите на училищата и детските градини, се казва в съобщението.

Заложената от организаторите цел  е да се повиши информираността и чувствителността на обществото, както и да се провокира промяна в рисковото поведение на пътя от страна на водачите на МПС.
БТА