Земеделците искат ранно стартиране на напояването и безплатна поливка
Земеделците искат ранно стартиране на напояването и безплатна поливка / Dariknews

За по-ранно стартиране на поливния сезон и поне една безплатна поливка, за онези земеделски производители, които имат договори с „Напоителни системи", призоваха днес земеделските производители на среща, която бе инициирана от областния управител Димитър Александров. На нея присъства и шефът на „Напоителни системи" инж. Юлиян Вълчев. „Късното пускане на водата означава, че половината от растенията ни ще загинат и по този начин ни проваляте реколтата", каза Станислав Йорданов, който отглежда малинови насаждения. По думите му, в договорите, които се предлагат на земеделските производители има някои неясни и неточни клаузи. Според него трябва да отпадне задължението няколко дни по-рано земеделските производители да подават заявка за водоподаване.

От "Напоителни системи" обясниха, че поливният сезон ще започне на 20 април и допълниха, че в момента се извършват  най - неотложните ремонти на напоителните канали. Управителят Юлия Вълчев добави, че е поел дружеството в изключително тежко състояние, част от помпените агрегати не функционирали имало разбити съоръжения, а кражбите по помпените станции са зачестили.

Областният управител Димитър Александров се ангажира при първа възможност да постави въпроса за безплатните поливки пред министъра на земеделието Мирослав Найденов.