Засилват контрола по обектите за продажба на дървесина в Търговищко
Засилват контрола по обектите за продажба на дървесина в Търговищко / Пресцентър на областна администрация - Търговище

Ще бъдат засилени контролът и проверките по обектите за продажба на дървесина в Търговищка област. Това стана ясно на работна среща, инициирана от областния управител Светлин Бонев, на която директорът на Регионалната дирекция по горите в Шумен Тервел Стефанов, представители на общините, полицията, прокуратурата и частния бизнес. На срещата бяха обсъдени слабите места по превенция на незаконната сеч и мерките, които да бъдат предприети за нейното предотвратяване.
Директорът на РДГ-Шумен Тервел Стефанов заяви, че стопанисването и ползването на горите не е на съответното ниво. Той посочи, че за да бъде овладян този процес е нужно общините да получават постоянна отчетност за степента на опазване на горите и да се води статистика какво се случва с тях. Като основен недостатък по превенция на незаконния добив на дървесина, г-н Стефанов подчерта липсата на достатъчно горски инспектори, които да покрият всяко селище, сечище и пункт за продажба на дърва. Като решение на проблема, той предложи общините да използват своите правомощия за контрол върху транспорта и доставката на дървесина чрез кметовете на населени места и кметските наместници. Като друга слабост, г-н Стефанов отчете липсата на диалог между общините и управляваната от него дирекция.
Представителите на частния бизнес бяха категорични, че трябва да се завиши контролът по издаване на временни разрешителни за продажба на дървесина.
Участниците в работната среща се обединиха около мнението, че за превенция на незаконния добив на дървен материал е нужно всички институции да съблюдават закона и да полагат максимални усилия за затягане контрола по незаконната сеч. Част от мерките, които ще бъдат предприети в тази насока са засилен контрол по складовете за продажба на дървесина и проверки от инспектори на ДАИ на транспортните средства, превозващи дърва.