Радостин Иванов Търговище
Радостин Иванов Търговище / личен архив
Радостин Иванов Търговище
92896
Радостин Иванов Търговище
  • Радостин Иванов Търговище
Радостин Иванов от Търговище е момче на 19 години. През миналата година завършва Гимназията по хранително-вкусова промишленост. Но започва да работи по елитните ресторанти в страната още когато е на 16 години. Професията му се отдава така, както и той й се отдава. Харесван и канен е от много управители да работят за него. В момента е готвач в ресторанта на хотел в Разград. Но не се чувства оценен в България. Чувства се длъжен да напусне. За да осъществи своята мечта – да отвори собствен ресторант. „Защото не е нормално елитна професия като моята – готвач, да бъде толкова унижена и потъпкана. Не може например в Германия заплатата на готвача да започва от 2000 евро, а тук, в България, стартовата да се равнява на минималната. „Да, те я вдигнаха наскоро. Но толкова шумяха за тези 10-20 лева, а какво са те за един млад човек в днешно време?”, казва Радостин. Той заявява още, че е натрупал вече почти четири години стаж по заведенията и „смея да кажа, че съм натрупал нужния опит и искам вече да се надграждам. Мечтая за собствен ресторант”.

Радостин смята че стартовата заплата за един готвач трябва да бъде поне 1000 лева, за да има стимул за надграждане. „Защото професията на готвача е твърде отговорна. Така както е отговорна и професията на лекаря. Защото и ние отговаряме за живота на хората”, казва младежът. Според него в България не трябва да си честен – да лъжеш, да крадеш, трябва да си безотговорен, за да успееш. „Но в мене това не го намирам – нечестността. Трябва някой да не е добре, за да си добре ти”, споделя Радостин.

Момчето от Търговище буквално се чувства изгонен от собствената си държава, защото трябва да работи извън родината си, за да се докаже , че може. „Чувствам се изгонен, защото не намирам това, което искам в България, а го търся в чужда страна. Много трудно взех това решение – да напусна родината си. Но го направих и вече имам билет за Испания, където съм договорил работа. Не виждам смисъл да стоя тук. Мечтая да натрупам нужния опит и най-вече капитал и да си отворя собствен ресторант. И тогава да покажа на всички, че и в България може – може да се получава добра заплата, която е заслужена. И че може да се постигне нещо с честност в България, разказва ни Радостин.

Радостин Иванов Търговище
личен архив


През годините, в които Радостин Иванов е работил в различни кухни, в различни заведения, той е разработил собствена рецепта с пилешко месо, за която казва че всяка хапка е любов.  „Правя едно уникално пилешко руло. Рецептата е съчетана от предишно място където съм работил като съм си добавил мои продукти. Ястието има сос и така се съчетава вкуса между сладко и солено. Прави се със свинско прошуто и върху него пилешкото руло. Плънката включва пак пилешко месо, сушени домати, топено сирене, подправки от рода на сол, черен пипер, вегета, чесън, добавя се сметана и се пасира. Когато се навие прошутото остава отвън. Прави се в стреч на конвектомат на пара. Така става стегнато. Готовото руло се нарязва на шайби и се полива със сос. Получава се нещо наистина много вкусно. И както казвам аз – всяка хапка от него е хапка любов. По принцип в кулинарията всяка хапка разказва история. И затова аз смятам че това руло е моята история. Когато човек го опита може да те опознае със самия вкус”.