Започнаха дейностите по пректа за обновяване на шуменския театър
Започнаха дейностите по пректа за обновяване на шуменския театър / netinfo

Стартира ремонта на шуменския драматично-куклен театър „Васил Друмев". След неколкократно отлагане и забавяне заради обжалвания на процедурата за избор на изпълнител на проекта, който бе спечелен от министерството на културата още през 2010 г.

Началото на ремонтните дейности бе оповестено и по време на пресконференция в театъра, на която присъстваха представител на министерството на културата, на фирмата изпълнител „Билдингстрой експерс" и на строителния надзор „Билд Консулт". Общата стойност на преокта е 1,313 млн. лева, като около 800 000 лв. от тях ще са за същинските ремонтни дейности.

Средствата са безвъзмездна помощ, отпусната по Оперативна програма „Регионално развитие", и ще бъдат изразходвани за строително-ремонтни дейности. Срокът за изпълнение, според сключения договор със строителя, е три месеца.

„Очаква се реализацията на проекта да придаде съвсем нов облик на културния институт в Шумен", коментира Руфина Стефанова от министерството на културата. След обновяването зрителите на шуменския театър ще могат да се насладят на много по-добър звук и осветление. Ще бъдат подменени озвучаването и осветлението в залата, както и горната сценична механизация

Основна част от проекта ще е подобряване достъпността на сградата на театър за хора в неравностойно положение. Ще бъде изградена нова масивна рампа към главния вход, ще бъдат монтирани платформи и подемници за преодоляване на стълби и ще се отделят места за инвалидни колички в залата, както и пригоден за тях санитарен възел.
Допълнителното обезопасяване на театъра също е част от проекта. Ще бъде изградена нова система за пожарогасене и пожароизвестяване в изпълнение предписанията на пожарната служба.

Последното перо е за повишаване енергийната ефективност на сградата. По тази част от проекта ще бъдат отпуснати средства за подмяна на дограмата, поставяне на изолация на таванските плочи и стени.

Директорът на театъра Илия Раев обясни, че същинските дейности по голямата сцена ще се извършват през зимата - в началото на следващата година, когато не е активен период. По време на ремонта обаче ще продължат да се използват Камерна зала и Зала „Патиланчо".