Започна строежът на православен параклис в село Стан
Започна строежът на православен параклис в село Стан / снимки: Дарик-Шумен

Започна строежът на православен параклис в новопазарското село Стан. В селото живеят малко над 400 души, но в него никога не е имало религиозен храм, въпреки че първите опити за изграждане на църква датират още от началото на ХХ век. Последните опити за строеж на църква пък са от началото на 90-те години.

След катo община Нови пазар осигурява 70 000 лв., за строежа днес бе поставено началото на изграждането на малък параклис в селото. Той ще се намира в центъра, в съседство до сградата на кметството и в непосредствена близост до импровизираната камбанария - малка камбана окачена на метален стълб.

Започна строежът на православен параклис в село Стан
netinfo

Камбаната е поставена на това място преди повече от 10 години и е известявала жителите на празник и при тъжен повод. Винаги камбаната е „бита" от Венко Герасимов. „Бия камбаната безплатно и ще продължавам да го правя докато съм жив, щастлив съм, че ще доживея да има черква в селото", заяви бай Венко.

Всички жители на селото присъстваха днес на официалната церемония за първата копка на храма, койот ще носи името Свети Димитър. „Досега на черква ходихме в Нови пазар и сме щастливи, че най-накрая някой подхвана строежа, много сме щастливи", сподели възрастна жена.

Сред официалните лица бяха кметът на Нови пазар Румен Панайотов, кметът на село Стан Валентин Димитров, зам.-областният управител Даниела Миронова и депутатите Донка Иванова и Любомир Христов. Гост на церемонията бе и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе поканен защото партия ГЕРБ е един от първите дарители, включили се с 3 000 лв. в кампанията за набиране на средства за строежа. Днес лични дарения направиха още кметът на Нови пазар и председателят на общинския съвет, както и много жители на селото.

Започна строежът на православен параклис в село Стан
netinfo

Архиерейският наместник отец Димитър отслужи молебен за здраве и даде старт на строителството съгласно църковния канон.

Очаква се строежът на параклиса да приключи през месец май следващата година.