Започна пролетното изкърпване на дупките в Шумен
Започна пролетното изкърпване на дупките в Шумен / netinfo

Пролетното изкърпване на дупките по уличните настилки в Шумен вече започна, като в момента приоритетно се работили по участъците, създаващи най-голяма опасност за движението.

Една част от дефектите са причинени вследствие на слягания на земните маси, образували се след работата по Водния цикъл на града. Отговорност за тяхното поправяне носи фирмата изпълнител „Аква билд". Другите пък традиционно се появяват след края на зимния период. Средствата за възстановяването им се осигуряват от общинската хазна.

В списъка с проблемните участъци, образували се вследствие на изкопите по Водния цикъл, попадат бул. „Симеон Велики", ул. „Лозенград", ул. „Дедеагач", ул. „Васил Друмев" и ул. „Кирил и Методий".

9 участъка пък ще се възстановяват със средства на общината. За най-спешните ще се погрижи ОП „Паркинги, гаражи и благоустройство", а за останалите ще бъде обявена обществена поръчка. Сред тях са ул. „Марица" при портала на Пети полк, пешеходната пътека при ул. „Васил Априлов" и кръстовището на ул. „Цар Освободител" с ул. „Цар Асен". Вече се работи в участъка пред „Пени Маркет" в кв. „Тракия" и пред кметството в кв. „Дивдядово".

По думите на зам.-кмета по строителство и устройство на териториите инж. Боян Тодоров ремонтите, които текат в момента, са аварийни. До началото на месец април, когато ще заработят асфалтовите бази, ще започнат и цялостните строителни работи.

За изкърпване на всички компрометирани участъци в града са необходими 1 200 000 лева. Финансовият ресурс на общината обаче е ограничен до 200 000 лева.