Забраниха къпането в Шуменското езеро и други водоеми
Забраниха къпането в Шуменското езеро и други водоеми / netinfo
Кметът на Шумен Веселин Златев издаде заповед с цел осигуряване мерки за безопасност в местата за къпане и плуване, съобщиха от общината.

В заповедта се нарежда Комисията по водно спасяване да организира и проверява водно-спасителната дейност в общината и готовността на водните площи за ползване през летния сезон. Освен това, стопаните на водни площи или ползващите ги водни ведомства и организации да ги обезопасят, а на местата, където се забранява къпането да поставят знаци “Къпането забранено”.

В документа се е написано още, че директорът на РИОКОЗ да осигури извършването на текущ профилактичен преглед на всички водни обекти, които ще се ползват за къпане и плуване за издаване на конкретни предписания. Началникът на РПУ трябва да осигури пълно взаимодействие с Областния съвет на БЧК -Шумен за оказване на помощ при водни инциденти, анкетиране и подвеждане под отговорност на виновните лица.

Забранява се ползването на стената на езеро ”Шумен” за къпално място и се задължава стопанинът да вземе необходимите мерки за недопускане на къпещите се. Трябва да се обезопасят всички кладенци, септични ями, шахти и други открити изкопи, да се сложат капаци за ограничаване достъпа до тях. Задължава се ОС на БЧК да оказва съдействие и методична помощ на всички ведомства и организации при изпълнение на настоящата заповед.

Контролът на изпълнението на заповедта се възлага на Общинската комисия по водно спасяване, членовете на която контролират нередности и нарушения.