/ Thinkstock/Getty Images
В работните дни от 20 до 26 юни (сряда, четвъртък, петък, понеделник и вторник) ще се подават заявления за участие в І етап на класиране – прием в VІІІ клас за учебната 2018/2019 година.

Съгласно разпоредбата на чл. 55 от Наредба № 10/01.09.2016 г. за организацията на дейностите в училищното образование, в приема могат да участват завършилите основно образование (VІІ клас) през настоящата учебна година, както и лица, не по-възрастни от 17 години (навършвани през 2018-а календарна година), непродължили образованието си след успешно завършен VІІ клас.

Подаващите заявлението (ученик и родител) могат да се възползват от една от няколко възможности:

– самостоятелно подаване на заявление по електронен път през един от следните два портала - priem.mon.bg и 7klas.mon.bg ;
– подаване на заявление в определеното със заповед на началника на РУО – Шумен училище в общинския център по местоживеене;
– подаване на заявление в едно от определените със заповед на началника на РУО – Шумен училища в град Шумен.


Независимо от избрания начин, подаването на заявление за участие в един етап на класиране е еднократен акт. Веднъж подадено заявление не може да бъде подадено повторно, нито пък желанията в заявлението да бъдат пренаредени.

Училища, разположени извън общинските центрове и обучаващи седмокласници, могат да оказват съдействие на свои ученици за подаване на заявления по електронен път – когато такова съдействие бъде поискано от ученик, придружен от родител.

Учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища. За да се кандидатства в училища, разположени на територията на различни административни области, е необходимо да се подадат отделни заявления – пред съответното регионално управление на образованието Приемането в паралелки по профилите „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Физическо възпитание и спорт“ се извършва и въз основа на резултата от съответния изпит за проверка на способностите.

За участие в приема се подават следните документи:
  1. заявление за участие в класиране с подредени желания;
  2. копие на свидетелството за завършено основно образование;
  3. копие на служебната бележка с оценките от положените приемни изпити/изпити за проверка на способностите и от участие в национален или областен кръг на олимпиади/ национални състезания, включени в календара на МОН (само ако ученикът е завършил VІІ клас на територията на друга административна област);
  4. копие на медицинско свидетелство (при кандидатстване за професионални паралелки), издадено от лекуващия лекар на ученика;
  5. документ, издаден от министъра на образованието и науката, удостоверяващ, че ученикът е класиран на първо, второ или трето място на националния кръг (за VІІ клас) на олимпиадата по български език и литература или по математика (при наличие на такъв документ).

Работното време на комисиите е от 08.00 до 18.00 ч. – без прекъсване. Заявленията (по образец на МОН) се попълват от ученик и родител на работното място на комисията. Необходимите за кандидатстване документи се представят в оригинал и копие – копието остава в документацията на комисията, а оригиналът, след сверяване на данните, се връща на кандидата.

Резултатите от І етап на класиране ще бъдат обявени до 03.07.2018 г. (вторник).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.