В Сърбия, където днес празнуват Бъдни вечер, започва имунизация срещу коронавируса
В Сърбия, където днес празнуват Бъдни вечер, започва имунизация срещу коронавируса / iStock/Getty Images
Пристигна втората пратка от ваксините на "Пфайзер" в Шумен с които имунизацията срещу COVID-19 в Шумен ще продължи. Ваксинацията ще се извърши още днес. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Шумен д-р Пепа Калоянова.

В момента раздаваме пристигналите 130 дози на лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ в областта. С тях ще бъдат обхванати още медицински служители, заявили желание да се ваксинират - от МБАЛ - Шумен, МБАЛ - Велики Преслав, КОЦ -Шумен, СБАЛК "Мадара" и Държавната психиатрична болница в с.Царев брод, отбеляза д-р Калоянова. По думите й третата пратка от ваксини ще пристигне в Шумен другата седмица.

Между Коледа и Нова година бяха ваксинирани първите 130 медици в Шумен, припомни д-р Калоянова.

Новодиагностицирани с COVID- 19 са 25 жители на област Шумен през последното денонощие, 15 от които са от областния град, съобщиха по-рано от РЗИ.

Обстановката в МБАЛ - Шумен е спокойна, броят на хоспитализираните с COVID- 19 се задържа, съобщи д-р Йорданка Маринова - ръководител на направление "Медицинска дейност" в лечебното заведение.

По думите ѝ в болницата са хоспитализирани 181 пациенти, от които с доказан COVID-19 са 139, а на останалите се очакват резултати от тестовете им. В тежко състояние в отделението "ОАИЛ" са настанени петима болни, от които четирима са интубирани. През вчерашния ден са приети 19 пациенти, а 21 са изписани. В МБАЛ - Шумен са починали четирима заразени с коронавирус вчера и още двама пациенти днес, допълни д-р Маринова.
БТА