В Търговище утвърдиха паралелка, в която 8 деца ще бъдат в първи и втори клас
В Търговище утвърдиха паралелка, в която 8 деца ще бъдат в първи и втори клас / Dariknews.bg, архив
В Търговище утвърдиха паралелка, в която 8 деца ще бъдат в първи и втори клас
88806
В Търговище утвърдиха паралелка, в която 8 деца ще бъдат в първи и втори клас
  • В Търговище утвърдиха паралелка, в която 8 деца ще бъдат в първи и втори клас

233 УЧЕНИЦИ В ОБЩИНАТА НЕ ДОСТИГАТ ЗА ПОКРИВАНЕ НА НОРМАТИВА


Общинският съвет в Търговище одобри създаването на клас от 8 ученика. Децата са от първи и втори клас в основното училище в Драгановец. За да стане възможно това, учебният процес ще бъде обезпечен от общинския бюджет с допълнителни средства в размер на близо 3 000 лева. В същото училище ще има още две слети маломерни паралелки. 14 деца ще бъдат в 3 и 4 клас, а 10 - в пети и шести. Общият брой на учениците от 1 до 8 клас в Драгановец е 43.
На заседанието местният парламент в Търговище одобри общо 52 маломерни и слети паралелки. Те са в 10 основни училища по селата на общината и една е във Второ основно училище в града.
По норматив минималното изискване за сформиране на редовна паралелка е наличието на 16 деца в начален етап на образование и 18 - в основните класове. Данните обаче сочат, че недостигат 233 ученици за покриване на норматива. Едва 750 деца посещават изброените основни училища, при необходимост на 983.
Предложението за утвърждаване на паралелките дойде в резултат на постъпили мотивирани искания от директорите на училищата, след положително становище от началника на РИО - Търговище. Тяхното разкриване се налага поради постоянно намаляващия брой на децата и необходимостта да бъде осигурено задължително обучение на учениците до 16 г. в България.
Осигурените от Общината средства за дофинансиране на образователния процес са в размер на 27 788 лв.