В Търговище подредиха изложба: „Вечна земя, с творбите на Иван Милев
В Търговище подредиха изложба: „Вечна земя, с творбите на Иван Милев / Борислав Курдов

По покана на директора на художествена галерия „проф. Никола Маринов" в Търговище проф. Димитър Чолаков, Иван Милев откри тук своя самостоятелна изложба. Любителите на изобразителното изкуство се докоснаха до 26 платна на художника, събрани под мотото „Вечна земя". Изложбата ще може да бъде посетена в дните до началото на месец септември.

Темата в платна на Иван Милев е свързана със земята, с даденостите на природата. Както сам казва, любими мотиви са му красотите на родния край и обширното Лудогорие. Друга тема, която намира постоянно място в платната му, са Родопите, често посещавани от него. Цветовете в творбите на Иван Милев са тези, които сам вижда, пътувайки из България и след това пренася с предпочитаните от него акрилни бои върху бялото платно.

Иван Милев е роден в с. Априлово, Търговищко. Живял е в Разград до 15-тата си година, след това в Художествената гимназия в София. Продължава образованието си в Художествената академия в класа на проф. Добри Добрев. И оттогава до сега живее и работи в София. През 1984 г. постъпва в Националната художествена галерия, като в последните две години е неин зам.-директор.

В разговора ни с Иван Милев стана дума и за наскоро обновената и отворена за посетители Национална художествена галерия в София, в която в момента е подредена изложба, по случай 120 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора. По негови думи, интересът на българина към изкуството расте, а потвърждение на това е големият брой посетители от 400-500 души на ден, които посещават галерията. Може би, най-показателното за това е, че все повече млади хора и ученици прекрачват прага на културните средища.