/ iStock/Getty Images
"Опит за поставяне на световен рекорд по пукане на балони ще бъде направен в Шумен". Това съобщи на пресконференция в областния град директорът на Драматично-кукления театър (ДКТ) „Васил Друмев“ Илия Виделинов. 

Деца с възрастни придружители са поканени пред сградата на театъра на 1 юни, в 18:00 часа, за да се опитат да подобрят сегашния рекорд по спукани 1040 балона, вписан в книгата на Гинес. 

На 1 юни: Децата в Добрич ще рисуват върху стъклената фасада на музея

За да бъде постигнато ново постижение, ще трябва за кратко време, след даден сигнал, да бъдат спукани почти едновременно над 1040 балона, без да има ограничение по какъв начин ще става това. „Сигурен съм, че всички ще се забавляваме много“, каза Виделинов. 

Богатата и разнообразна програма на ДКТ-Шумен през юни е насочена основно към децата. На 1 юни, от 10:00 часа, заедно с Обединения детски комплекс, театърът организира „Сцена на таланта“, на която всеки малчуган ще може да се изяви.

Пред сградата ще има и арт работилници, занимателни ателиета, и ще може да се играе на голяма дъска „Не се сърди човече“. Децата ще имат възможност да оставят отпечатъците си върху хартия, както и да напишат своите мечти или пожелания.

Те ще бъдат включени в капсула на времето, която ще бъде положена в пространството на театъра. На 1 юни ще бъде открита и изложба с детски рисунки в ново арт пространство на Драматично-кукления театър – в залата „1300“, която ще се превърне в домакин на ежеседмични творчески събития.

В 17:00 часа ще започне и новата инициатива с фокус към децата  -образователната театрална игра „Любопитко в театъра“. Малките почитатели на театралното изкуство ще имат възможност да се запознаят с това как звукът и светлината в залата създават магията на творческия образ. Следващите игри на „Любопитко в театъра“ ще са на 10 и 17 юни, от 17:00 ч.

През юни стартира още една инициатива - „В света на кулите“. Всяка събота от 12:00 часа, след традиционните детски представления, в залата „1300“, ще се провеждат театрални работилници.

В тях ще могат да се включат до 20 деца, които ще могат да научат как да изработват театрални кукли от различни материали, как да си направят мини сцена, как работи „театъра на сенките“. 

"През юни ще продължат да се играят всяка събота и неделя, от 11:00 часа, традиционните представления за най-малките. ДКТ подготвя и три нови детски спектакъла, както и един за възрастни. В трупата му ще се завърнат актьорите Милен Димитров и Кольо Стайков", допълни Виделинов.
БТА