Учениците от Търговищко сред последните в страната на външното оценяване
Учениците от Търговищко сред последните в страната на външното оценяване / Борислав Курдов

Резултатите от така наречените малки матури са вече факт. И тази година Търговищка област се нарежда на едно от последните места в страната при външното оценяване на завършващите начално образование четвъртокласници. Средният успех на децата е малко над 13 точки от възможни 20.

Четвъртокласниците от Търговищка област се явиха на четири изпита, по предметите „Български език и литература", „Математика", „Човекът и обществото" и „Човекът и природата". Най-добри в Търговищко са резултатите по „Човекът и природата", където средният успех надвишава 14.6 точки. Тук можем да отбележим, че в основно училище „Любен Каравелов" в Попово и в Първо СОУ в Търговище са надхвърлили 19-те точки. Най-слаби са резултатите на учениците по „Български език и литература" и „Математика", където средният резултат е от 12.91 т.

Учениците от основното училище в Голямо ново са постигнали най-ниски резултати при външното оценяване. Те имат 8.5 точки, като средната оценка по „Български език и литература" тук е за слаб 2, заради получените едва 5.5 т. След тях се нареждат четвъртокласниците на Светлен с 10.3 т. и Подгорица с 10.38 т.

С тези резултати Търговищка област остава сред последните в страната. Можем да се отбележи, че тазгодишното представяне на учениците е най-слабото в сравнение с предходните две години, като тенденцията е за все по-лоши оценки.

Първенци в малките матури са учениците от Смолян, София-град, Благоевград и Кърджали.