Три сигнала за опити за телефонни измами в Шумен само за 30 минути
Три сигнала за опити за телефонни измами в Шумен само за 30 минути / netinfo

Сигнали за три опита за телефонни измами са получени в дежурната част на шуменската полиция в рамките само на 30 минути. В единия от случаите са позвънили на домашен телефон на мъж, на когото са съобщили, че майка му е пострадала при токов удар и са необходими пари за лечение. В другите два случая измамниците се представят за служители на електроразпределително дружество. Под предлог, че си актуализират информацията искат данни за собственика на партидата и адрес. В единия случай са предложили на мъжът да си плати на място сметката за потребената енергия.

Предположенията са, че ако измамниците не успеят да въведат в заблуда хората по телефона, умело ще използват информацията, която са получили по време на обаждането и ще вкарат в обръщение някой от познатите вече други сценарии - пострадал близък, виновен участник в птп, доставка на пратка, изгодна сделка за климатици и други подобни.

От ОД на МВР-Шумен умоляват всички, които получат обаждане от непознат да не предоставят по никакъв начин лични данни. Да не съобщават на какъв адрес живеят и да не споменават имена на свои близки и роднини. Да имат предвид, че дължимите пари за ел. енергия се плащат само на касите на дружествата и никога в брой на хората, които отчитат потребената енергия или техници, които отстраняват аварии.

„Ако ви се обадят по телефона и ви съобщят за пострадал близък първо направете опит да се свържете с него по телефона. Ако смятате, че ви въвеждат в заблуда се обадете на телефон 112, откъдето ще ви свържат с дежурния в полицията, който е готов да ви съдейства и да ви помогне със съвет", съветват още от шуменската полиция.