Танцьорите от СОУ„Сава Доброплодни“ финалисти на „Надиграй ме в училище“
Танцьорите от СОУ„Сава Доброплодни“ финалисти на „Надиграй ме в училище“ / netinfo

Танцьорите от хореографската формация на СОУ „Сава Доброплодни" с ръководител Борис Иванов излизат на 19 юни на Големия финал на танцовото риалити на Българската национална телевизия „Надиграй ме в училище". Фолклорното шоу се продуцира и излъчва от БНТ2, а шуменските танцьори си извоюваха място на финала след пряк сблъсък с ученици от СОУ „Добри Чинтулов" - Бургас.

По регламент отборите се представяха в четири кръга, като освен да покажат танцовите си умения момчетата и момичетата трябваше да представят пред публиката своя любима народна носия от една от седемте етнографски области.
Възпитаниците на СОУ „Сава Доброплодни" натрупаха солидна преднина още в първия кръг, когато заедно с конкурентите си от Бургас трябваше да представят танц по избор. Те избраха да покажат „Копаница" по хореография на Борис Иванов и музика на Георги Андреев. Талантите от Шумен запазиха точковия си аванс и след втория кръг, когато надиграването бе с хора от съответния регион, а шуменци се представиха с „Пестилче".
В третия кръг журито предизвика двата отбора да се надиграват на сцената с Ганкино хоро - едно от хората, които ще се изучават в училище, ако бъде приета идеята за задължителните народни танци.
Аплодисменти и овации от публиката предизвика четвъртият кръг - в него сцената принадлежи на хореографите-преподаватели, които по традиция се надиграват на няколко вида ръченица. Там Борис Иванов и танцовата му и житейска половинка Диляна Иванова бяха без конкуренция.

Журито и зрителите бяха единодушни в оценката си и танцьорите от СОУ „Сава Доброплодни" завършиха първи с резултат от 58.2 процента срещу 41.8 за „Добри Чинтулов".
Да подкрепи отбора от Шумен в Студио 1 на БНТ беше дошъл и основателят и главен художествен ръководител на Националния фолклорен ансамбъл „Българе" шуменецът Христо Димитров.

Обучението по профил „Изуства - Хореография" се провежда в СОУ „Сава Доброплодни" от 1992 година. В момента хореография се изучава в класовете от І до ХІІ от общо 276 ученици.