Бисерка Йовчева
Бисерка Йовчева / dariknews.bg

170 състезатели идват в Шумен за „IX Международен есенен турнир по информатика“. В него ще участват на четири от 6-те световни сили по информатика - Румъния, Полша, Русия и България. Турнирът ще се проведе от 23 до 26 ноември.

Организатори на турнира са Школа А&Б, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“, Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ и община Шумен.

Тази година есенния международен турнир по информатика се провежда при засилен международен интерес, като отзвук от проведената през септември в София Първа европейска младежка олимпиада по информатика. Най-добрите световни сили ще бъдат тук, липсват само САЩ и Китай, каза на пресконференция Бисерка Йовчева.

Участие засега са заявили 24 отбора от 8 страни като Русия, Румъния, Полша, България ще бъдат представени, освен от националните си и от други представителни отбори. Шумен пък ще има свои домакински отбори.

Бисерка Йовчева
dariknews.bg


Турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда за две възрастови групи – младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен на средното училище.

Международният есенен турнир по информатика (IATI) се провежда за първи път през 2009 година по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев – председател на Националната комисия по информатика към МОН.

Домакин на турнира е Община Шумен, а кметът на община Шумен е негов патрон. Шуменската школа по състезателна информатика за ученици е приета за една от най-добрите в света. В световната ранк-листа за всички времена в ТОП 25 има двама шуменци – Ростислав Руменов и почетния гражданин на Шумен – Румен Христов, който заема четвърто място в тази ранг-листа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.