Смениха инж. Светлозар Дамянов от поста управител на ВиК-Шумен
Смениха инж. Светлозар Дамянов от поста управител на ВиК-Шумен / снимки: Дарик-Шумен

Инж. Светлозар Дамянов бе освободен от поста управител на „Водоснабдяване и канализация"-Шумен по време на общото събрание на дружеството днес. На него присъстваха представители на Министерството на регионалното развитие, което е мажоритарен собственик на водоснабдителното дружество с 51% дял от акциите. Присъстваха и представители на общините, миноритарни собственици Шумен, Върбица, Смядово, Хитрино, Никола Козлево и Венец и Нови пазар. Без право на глас останаха Нови пазар, Каолиново и Венец, поради неизрядни документи, отсъстваха представители на общините Велики Преслав и Каспичан.

За освобождаването на инж. Дамянов от поста управител са гласували само представителите на МРРБ, всички останали са гласували „против", обясни след събранието зам.-кметът на Шумен Митко Киров. За нов управител отново със същия вот е избран Асен Аврамов, който към момента е управител на предприятието „Общински жилища". За нов контрольор на дружеството е избран Владимир Кавдански, който бе и председател на общото събрание.

Смениха инж. Светлозар Дамянов от поста управител на ВиК-Шумен
netinfo

След заседанието Киров заяви, че като мотив за освобождаването на управителя е посочено лошото финансово състояние на В и К-Шумен. Инж. Дамянов каза обаче, че за 2009 г. дружеството е на печалба с около 110 000 лв., според Кавдански Министерството се позовава на отчет за деветмесечното на 2009г., той обаче не посочи конкретни цифри. Митко Киров каза, че събранието е протекло без да се даде възможност на участниците да коментират и обсъждат решенията преди тяхното гласуване.

Зам.-кметът допълни, че според дружествения договор и търговския закон, решението за освобождаването на инж. Дамянов трябва да се счита за нищожно. „Такова е и според Шуменския окръжен съд, въз основа на решение от 2003 г., когато отново е имало опит за смяна на управителя на ВиК", допълни Киров. По думите му, Асен Аврамов не отговаря на изискванията, за да заеме поста управител на ВиК. Той няма необходимото образование и квалификация според Закона за водите и дружествения договор. Аврамов има специалност „промишлено и гражданско инженерство"е работил във ВиК-Шумен, като технически ръководител на инкасаторите, отговарящи за промишлените клиенти. „Предполагам, че до края на деня днешните решения ще бъдат вписани в търговския регистър", коментира още Киров.

Кметът на Шумен Красимир Костов заяви пред Дарик, че ще обжалва в смяната на досегашния управител на ВиК инж. Дамянов.

Инж. Светлозар Дамянов е управител на водоснабдителното дружество от 1985 г., година по-рано е бил назначен за зам.-управител, а работи във ВиК от 1978 г. Настоящият му мандат изтича през януари 2011 г. По думите му това е трети опит за неговата смяна.

Смениха инж. Светлозар Дамянов от поста управител на ВиК-Шумен
netinfo