Масленица
Масленица / dariknews.bg
Шуменци отбелязаха едновременно празника Сирни Заговезни, Кукеровден и руската Масленица. По традиция празненството бе организирано от читалище Добри Войников” в Шумен и Руският клуб „Славяни 2000“.  

Руският празник Масленица съответства в голяма степен на българските Сирни заговезни. Той като се отбелязва в последната седмица преди Великите пости и по това време се разрешава употребата на масло, млечни продукти и риба. Затова и празникът бил наречен Масленица.
Блините са основното ястие и символ на Масленица. Всяка стопанка имала своя рецепта, по която ги приготвяла. Блини получиха и всички малчугани, дошли да се повеселят пред читалище "Добри Войников".

kukeri
dariknews.bg


В продължение на много векове Масленица запазила характера си на народно веселие. Всички традиции са насочени към това да се прогони зимата и да се пробуди природата от сън. Празникът се посрещал с хвалебствени песни на заснежени хълмове.

Символ на Масленица било сламено чучело, облечено в женски дрехи, заедно с което се веселили, а после запазвали или изгаряли на огъня заедно с блин, който чучелото държало в ръка.

kukeri
dariknews.bg


Чучело имаше и тук, а желаещите и смелчаците го прескачаха за здраве.
 

 

Масленица 2017

Публикувахте от Деян Герговски в 24 февруари 2017 г.


Към забавлението се включиха и кукери от кв. "Макак", които изгониха лошото и злите сили с танци.

kukeri
dariknews.bg

 

Кукери от кв. "Макак"

Публикувахте от Деян Герговски в 24 февруари 2017 г.

kukeri
dariknews.bg