/ БГНЕС
Данните са на Териториалното статистическо бюро

Средната брутна месечна работна заплата в област Шумен за месец март е 831 лв., което отрежда девето място по размер на средното възнаграждение за нашата област сред 28-те области на страната, според данните на Териториално статистическо бюро. С най-висока средна заплата през последния месец на първото тримесечие е област София – 1 413 лв., а с най-ниска е област Видин - 655 лева.

В Шуменско средната брутна месечна работна заплата за януари 2017 г. е 779 лв., за февруари - 801 лв.

Каква трябва да бъде минималната заплата?

814 лв. е средната заплата за първото тримесечие на 2017 г., което представлява увеличение спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. с 0.4%. Спрямо същото тримесечие на 2016 г.  пък средното възнаграждение нараства с 8.4%, сочи статистиката.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са „Финансови и застрахователни дейности”, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Селско, горско и рибно стопанство”, а най-голямо намаление се наблюдава в „Добивна промишленост”, „Култура, спорт и развлечения”  и „Транспорт, складиране и пощи.

Бизнесът в Шумен има нужда от кадри

Работещите през месец март пък намаляват, сочат още данните на статистиката. По предварителни данни, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Шумен към края на март 2017 г. намаляват с 279, или с 0.7 % спрямо края на декември 2016 г., като достигат 41 525, съобщават още от ТСБ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.