/ netinfo
Бизнес климатът в региона на Шумен и проблемите пред бизнеса коментираха работодатели по време на форума „Аз и бизнесът“, който се проведе в Шуменския университет.

Фирми от региона направиха свои презентации пред студенти по време на бизнес форума. Инвеститорите определят Шумен като добро място за правене на бизнес. Фирмите обаче се изправят пред проблем с квалифицирана работна ръка.

Каква трябва да бъде минималната заплата?


Дияна Габровска, която е директор „Човешки ресурси“, обясни, че става все по-трудно намирането на служители за позиции, за които се изисква техническа специалност.
Всички инженерни специалности, както и химическите за нас са сериозен проблем и в следващите години това ще е едно от основните препятствия и предизвикателства за всеки един работодател в региона, каза тя.

Диана Габровска
dariknews.bg


Това е причината и представителите на бизнеса да започнат партньорство със средни и висши училища.

Металургията се завръща в училище

Последните години се усеща липса на работна ръка със средно образование. Хората, които завършват средно образование, са без специалност, без техническа подготовка и трудови навици, което създава сериозна пречка, каза Дияна Габровска.

Затова и фирмите са се насочили към партньорство със средни училища по линия на професионалното обучение.
Резултатът от това е новосъздадената специалност „Металургия на цветните метали“, която ще се предлага в Шумен от учебната 2017/2018 година

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.