Средната брутна заплата в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания е 500лв.
Средната брутна заплата в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания е 500лв. / DarikNews.bg, архив
Минималната работна заплата да достигне 610 лева през 2020 година. Това е заложено в тригодишната бюджетна прогноза, която беше приета днес от правителството.

Според прогнозата минималното трудово възнагражедение ще се увеличава в следващите три години с по 50 лева годишно, докато достигне нивото от 610 лева.

Каква трябва да бъде минималната заплата?
dariknews.bg


Мнението на Янка Русева е, че тази сума също не е достатъчна, за да се живее. Тя определя минимален бюджет от 800 лв. за нормално съществуване.
Стоян Женов е на същото мнение. В магазините тихомълком цените се вдигат. Ако имаш 100 лева, ги харчиш за около 3 дни за храни, казва той.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е предвидено през тази година на 1 юли да скочи до 180 лева. А от  октомври да стане 200 лева. Предвидено е възрастта за пенсиониране за мъжете да се увеличава с два месеца годишно, а на жените с по 1 месец, докато и двете категории достигнат 65 години, но това е в по-дълъг хоризонт, а не до 2020 г.

Каква трябва да бъде минималната заплата?
dariknews.bg


65 години е нормална възраст, човек все още може да работи, но тази възраст не трябва да се покачва повече, смята Янка Русева.
Стоян Женов е на мнение, че възрастта за пенсиониране трябва да бъде около 60 години.
Трябва минимум 30 години да е работил човек, за да се пенсионира, казва Димитър Стойков.

Каква трябва да бъде минималната заплата?
dariknews.bg


Бюджетът за догодина предвижда повече пари за образование, здравеопазване и социални грижи и с около 300 млн. лева по-малко за вътрешен ред и сигурност. Финансовата рамка на държавата за следващите 3 години цели да се достигне балансиран бюджет през 2020 без дефицит.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.