/ ThinkStock/Getty Images
Трима ученици от Езиковата гимназия спечелиха награда в конкурс на Европейската асоциация за астрономическо образование и Южноевропейската астрономическа обсерватория, съобщиха от училището. 

Предлагат шест нови учебни паралелки в Шуменско

Екатерина Петкова, Мария Иванова и  Нихат Енчев от единадесети клас на ПЕГ „ Н. Й. Вапцаров”, гр. Шумен, участваха  в конкурса „ Хвани звезда”  на Европейската асоциация за астрономическо образование и Южноевропейската астрономическа обсерватория.

Повече от 15 години инициаторите на това състезание провокират младите хора да разширяват хоризонта на астрономическите си знания и умения чрез работа в екип и творчески решения.

Цветанов: Проблемът с водата в Шумен е основен акцент за кмета

Шуменските ученици изследваха влиянието на атмосферното налягане върху вторичните космични лъчи. Експерименталните данни са   получени чрез  детекторите на РУСАЛКА  /Распределенная Установка для регистрации Атмосферных Ливней/, комплекс към Обединения институт за ядрени изследвания в град  Дубна.   

Докладът с резултатите от изследванията „Космични лъчи” е класиран на престижното второ място в Catch a star 2018. Южноевропейската астрономическа обсерватория изпрати наградите в училището на младежите. 

На 18 февруари, от 12 часа директорът на училището ще им връчи сертификати за участие и те ще имат възможност сами да разопаковат интересните пакети.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.