Шуменската делегация в Русия проведе среща с управата на Сибирски окръг
Шуменската делегация в Русия проведе среща с управата на Сибирски окръг / netinfo

Областният управител на Шумен Тодор Тодоров се е срещнал със зам.-пълномощния представител на президента на Руската федерация в Сибирски федерален окръг г-жа Л.Е. Буродой на 13 април.

По време на срещата присъстваха генералния консул на България в Новосибирск Пламен Стоянов, зам.-министъра на културата Иван Токаджиев, кмета на община Шумен Красимир Костов, председателя на общинския съвет Даниела Русева, които са в състава на делегацията за посещението в Русия. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на областната управа.

В обръщението си към българската делегация г-жа Буродой посочи, развитието на преките търговско-икономическите, културни и научно-техническите отношения на субектите на Федерацията на Сибирския Федерален окръг и областите и градовете на България е важна част от ефективното взаимодействие между двете страни. "Настоящият етап на руско-българските отношения се характеризира с атмосфера на взаимно изгодно сътрудничество. Това е най-пълното зачитане на Сибирския региони на Руската федерация - за изминалата година, чуждестранните търговски оборот на районите на Сибир и България се е увеличил с почти 23%, достигайки четвърт милиард долара "- заяви заместник-пълномощния представител. Според Бурдой с откриването на Годината на България в Русия се поставя началото на създаването на благоприятни условия за взаимодействие между бизнес общностите в Сибир и България, както и за идентифициране на начините за по-нататъшно засилване на сътрудничеството между регионите. „И двата народа имаме добра база за това: историческа културна и икономическа.”- каза тя.

Ръководителят на делегацията, областния управител Тодор Тодоров, благодари на организаторите на срещата за тяхното гостоприемство, и отбеляза, че от последното му посещение в Русия през септември 2008 г. до сега съвместното икономическо сътрудничество е довело значителни успехи. В момента в Новосибирск са представители на различни фирми от Шумен и областта, които се интересуват от развитието и укрепването на бизнес контакти с партньори на Сибирския федерален окръг.

По време на срещата, участниците обсъдиха перспективите за по-нататъшно сътрудничество, особено в търговско-икономически и научни сфери, и са разработени механизми за тяхното изпълнение. Областният управител направеи редица конкретни предложения. Той подчерта, че в Шумен започва изграждането на Нова индустриална зона и ще бъде добре и за двете страни ако си сътрудничат в различни области на промишлеността, високите технологии и др.

В края на срещата Тодор Тодоров подари на Л.Е.Бурдой бронзов плакет на Мадарския конник.