Шумен внася кандидатурата си за Европейска столица на културата
Шумен внася кандидатурата си за Европейска столица на културата / Дарик-Шумен, архив

Община Шумен ще внесе проектът си за „Европейска столица на културата 2019". Крайният срок за това изтича в петък, 18 октомври в 10:00 ч. и общината има готовност да представи проекта, съобщи заместник-кметът по култура и образование на Шумен Живка Тонева. Тя поясни, че след подаването му, следва неговата защита, като това ще стане до края на годината. Експерти от общината ще трябва да защитят кандидатурата на Шумен пред комисията, която ще отсее кандидатите и ще определи българския град за Европейска столица на културата през 2019 г.

„Работихме много, проектът отразява нестандартното мислене на младия шуменец", коментира Тонева, допълвайки, че направеното е добро и се надява то да бъде оценено. Тонева каза още, че бюджетът за кандидатурата вече е ясен и той е реалистичен за Шумен, като авторите на проекта са използвали и възможностите, които предоставя Интегрирания план за развитие на Шумен.

Общо 8 са българските градове, които са заявили, че ще кандидатстват за Европейска столица на културата, сред които освен Шумен -София, Варна, Русе и др.