„Шумен бард 2016 събира поети с китари и стихове на Иван Пейчев
„Шумен бард 2016 събира поети с китари и стихове на Иван Пейчев / netinfo

Шумен е домакин на осмата Национална среща „Шумен бард 2016", която ще се проведе на 24-ти и 26-ти юни. Тази година събитието е посветено на 100-годишнината от рождението на поета Иван Пейчев.

Официалното откриване на срещата е на 24 юни (петък) от 16 часа в Градската градина, до паметника на Тодор Колев. Концертът е под надслов „Уморени думи", а публиката ще се наслади на песни по стихове на Иван Пейчев. От 17 часа ще започне представителният концерт на участниците „Светлини и сенки".

В „Шумен бард 2016" ще се включат шуменският Висоцки - Данчо Йорданов, Пламен Цонев, Тошко Андонов и Петър Петров, бургаският бард Емил Ангелов - Брачеда, пловдивчанинът Красимир Йорданов, софиянецът от Кърджали Антон Костадинов. На сцената ще се качат и Виктор Макаров от София, бардът-сатирик с най-острото перо Красимир Кунчев, бардът-лютиер Светлозар Николов и поетесата от София Светлана Йонкова, автор на шест стихосбирки и на музикален албум с 20 авторски песни.

От национална срещата ще прерасне в международна с участието на Майк Блек от Англия, Александр Кузнецов и дует "Культпоход" - Наталья Алексеева и Игорь Дацык от Русия.
Ще участват и дуетите: Атанас и Светлана Стоянови от Бургас, Явор и Живка Георгиеви (дует „Страст"), Андро Стубел и Пламен Кирков, Геновева Цандева и Бойчо Иванов („Келтик"), Галина Москова и Валентин Ангелов („Тюркоаз").

„Шумен бард 2016" се организира от Народно читалище „Напредък" със съдействието на община Шумен.