Ще продават отново Хирургическия блок в Търговище
Ще продават отново Хирургическия блок в Търговище / netinfo
“Днес в “Държавен вестник” бе публикувана обявата за приватизация на Хирургическия блок в Търговище. Имаме 2 потенциални инвеститори, заявили интерес.” - каза пред журналисти зам.-кметът на Община Търговище Стоян Станчев.

Сградата се обявява за трети път. Минимална конкурсна цена е 4 млн. 800хил. лв. Достигнатата на конкурса цена се облага с ДДС, пише още в условията. 25 % от нея се заплаща в деня на сключване на договора, останалата част за срок от 4 години. Цената на конкурсната документация е 500 лева. Срокът за закупуването и е до 18-я ден от обнародване на решението в “Държавен вестник”.

Според приоритетните условия, предлаганата конкурсна цена не трябва да е по-ниска от минималната, трябва да бъде представен инвестиционен план за въвеждане в експлоатация и последващи инвестиции за срок от 5 год. по график. Разкриването на нови работни места за срок от 5 години също е изискване към бъдещия купувач. Той трябва да има балансова печалба общо за последните две години не по-малко от 3 мил. лева. Кандидатът трябва да има също опит в довършването на незавършени обекти след 1989 г. – не по-малко от 2 броя за последните 10 години с обща пазарна стойност минимум 8 млн. лева. Изисква се също представяне на идеен проект.

5 милиона и 100 хиляди лв. бе първоначалната обявена стойност за Хирургическия блок преди близо две години, но тогава купувач не се яви, въпреки предварително заявения интерес. От близо 20 години огромната недостроена сграда се руши и загрозява едно от най-оживените места в града до болницата в Търговище.