Първи училищен звънец за 2 173 първокласници в област Хасково
Първи училищен звънец за 2 173 първокласници в област Хасково / DarikNews.bg, Архив
Учебните заведения в Община Нови пазар имат готовност за започване на новата учебна година. През лятото са извършени текущи ремонти по сградите на стойност 22 хиляди лева, като средствата са от делегираните бюджети на учебните заведения.

В 9-те детски градини годината започва с 540 на възраст от 2 до 6 години, като все още осъществяват прием.

На 15 септември врати ще отворят 6 общообразователни училища, а в тях ще влязат 147 първокласници, сочат данните на общинска администрация.

Общият брой на учениците в неспециализираните училища е 1451, което е с 55 по-малко от 2016/2017 учебна година.

В двете професионални гимназии - Професионална гимназия по химични технологии и дизайн „Проф. д-р Асен Златаров”, Професионална гимназия по селско стопанство учениците в дневна форма на обучение са 300.

На територията на община Нови пазар функционират и Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс (дейности в областта на науките, технологиите, изкуството и спорта) и Център за специална образователна подкрепа „Хела” с около 70 деца.
 
По данни на директорите на училищата през миналата учебна година образователната система са напуснали 21 ученици от 1785 общо за неспециализираните училища и професионалните гимназии.

12 случая се дължат на семейни и социални причини, а 9 младежи са напуснали по собствено желание.

285 ученици са завършили успешно основно образование през миналата година, а завършилите успешно средно образование са 104.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.