С празник на земята отбелязват Деня на Земята в Светлен
С празник на земята отбелязват Деня на Земята в Светлен / http://bg.wikipedia.org

На нива, част от масива на кооперацията, в село Светлен, Поповско, започнаха днес празничните прояви, посветени на Деня на Земята. Пред надошлите земеделски стопани Отец Валентин отслужи тук водосвет за добра реколта.
Тържествата продължиха в местното читалище, където бе открита кулинарна изложба. В нея местни жители и гости от съседни села представиха характерни за този край пити, погачи, баници и други хлебни изделия.
Същинската част от празничните прояви предстои тази вечер. В залата на читалището ще бъде проведена среща-разговор за проблемите в земеделието. В дискусията ще се включат земеделски производители и арендатори. Ще бъде показана и презентация на земеделска техника, закупена от кооперацията в Светлен с пари от европейските фондове.
Кметът на селото Радка Кирова заяви, че местното землище се радва на плодородни почви, повечето от които са втора и трета категория. Кооперацията на Светлен обработва около 12 000 декара, като останалите са поверени на арендатори и частни стопани.
Празничният ден в Светлен ще завърши с концерт, в който освен местни самодейни състави, участие ще вземе и народната певица Гуна Иванова