С нови наименования на училища започна учебната година в Търговище
С нови наименования на училища започна учебната година в Търговище / Борислав Курдов

Близо 11 000 деца днес прекрачиха прага на училищата в Търговищка област- От тях 977 са първолаци, които ще се обучават в 57 паралелки. Тенденцията за спад в броя на най-малките ученици се запазва и през тази година те са с 63 по-малко в сравнение с миналата година, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Дарина Димитрова.
През тази година, в следствие на новия закон за образование някои от училищата ще бъдат с нови наименования. Така например средните общообразователни училища вече ще се именуват само средни училища. Промяна ще има в гимназиите в Омуртаг и в Попово, като те вече ще бъдат профилирани гимназии. Спортното училище в Търговище ще бъде специализирано, а СОУ за деца с увреден слух вече ще има съкращение СУУУС (специализирано училище за ученици с увреден слух) „Св. Иван Рилски". И Обединеният детски комплекс в Търговище няма да остане с добре познатото и наложено през години свое наименование - той вече ще се нарича Център за личностно развитие. От следващата учебна година предстои Помощното училище в Търговище да стане Център за личностна подкрепа.
Много са новите стандарти, които влизат в сила от тази учебна година. Те засягат най-вече учениците от първи и пети клас. Дарина Димитрова ни увери, че преподавателите са готови, подготвени са с необходимата нова документация и терминология. В училищата ще се работи по отношение на общата и допълнителна подкрепа, която доскоро е обхващала само децата със специални образователни потребности, а сега вече ще се работи с всички, като деца с таланти, спортисти, такива със затруднения в учебния процес и т.н.